Zeilschool de Vuurtoren

Optimistencursus 7 tot 13 jaar

's Morgens word je ontvangen op de pont. Handen schudden, goeie mop vertellen, zwemvest aan, papa's en mama's uitzwaaien en dan wordt de motor van de pont gestart en varen we uit. Onderweg naar de plas bedenk je vast een naam voor de boot waar je gedurende de hele cursus in vaart. Op de plas aangekomen zoeken we het mooiste plekje uit: een rustig plekje bij de bomen, of bij een eiland, of juist midden op de plas. En dan... optuigen en varen maar! De instructeurs hebben snelle motorboten en een scherp oog, ze houden je altijd in de gaten en ze komen je halen mocht je te ver afdrijven. Tussen de lessen door doen we spelletjes en houden we limonadepauze's. We lunchen gezamenlijk op de pont of op een eiland. Is het weer te slecht om te zeilen dan zorgen we voor een leuk en leerzaam alternatief programma. Gedurende de week maken we foto's en soms een filmpje zodat we ouders en landrotten kunnen laten zien hoe het is op het water. Voordat je naar huis gaat ontvang je een origineel Vuurtoren diploma 1, 2 of 3 waarin precies staat beschreven wat je hebt geleerd.


Laser Bahia vanaf 11 jaar

Heb je zeilervaring en ben je 11 jaar of ouder dan is dit iets voor jou. In vliegende vaart scheer je over het water in deze nieuwerwetse zwaardboot met rolfok, boegspriet en gennaker. Natuurlijk sla je ook wel eens om, maar dat hoort erbij en je leert hoe je de boot samen weer overeind krijgt. De bemanning bestaat uit drie cursisten. Afhankelijk van de wind gaat de instructeur mee aan boord of vaart hij in de begeleidende motorboot mee. Je leert alle kneepjes van het snelzeilen en bij deze boot is teamwork heel belangrijk. Omdat zeilen in deze boot intensief is wordt deze cursus gecombineerd met zeilles in de Polyvalk. 's Ochtends vaar je in de Laser, en 's middags in de Valk, of andersom natuurlijk. Wil je de hele dag over de golven vliegen dan kies je gewoon voor de 'voltijd' Lasercursus.


...De Zeilheld in de Aira vanaf 12 jaar

En wat komt daar langsvliegen? Is het een vogel? Is het een vliegtuig? Nee het is de Aira; een kruising tussen een luxe kieljacht en een kekke zwaardboot. Lekker ruim, met lekker veel zeil, lekker veel, dus wel je aandacht erbij houden met z’n allen, alsjeblieft. En dan moeten we de gennaker er nog bij zetten! In de Aira vaar je met 4 cursisten en een instructeur, je verkent alle hoeken en gaten van de Loosdrechtse Plassen en aan het eind van de week ben je klaar voor je eerste solozeiltocht over de Atlantische Oceaan. Aan het eind van de week ontvang je je Vuurtoren diploma waarin precies staat beschreven wat je hebt geleerd. 

...of Valk vanaf 10 jaar?

De polyvalk is ondertussen de klassieker van de zeilschool. Gebaseerd op de houten (wedstrijd)valk is deze boot ontwikkeld tot ideale boot voor het geven van zeillessen en gebruik in de verhuur. De polyvalk is een kielboot, wat betekent dat er gewicht onder de boot hangt (bij een zwaardboot niet), waardoor het een lekkere stabiele boot is. De kuip is lekker groot, zodat je elkaar niet al te veel in de weg zit bij de overstag en de gijp enzo. Het is ook heel fijn dat de polyvalk lekker droog zeilt, zoals dat heet, wat inhoudt dat je niet bij het minste of geringste een plons buiswater in je nek krijgt. Door deze dingen is de polyvalk een boot waarin je, samen met ons, ontspannen je eerste zeilstappen kunt zetten, maar ook één waarin we daarna kunnen werken aan het perfectioneren van je zeilskills, zoals ankeren, de sliplanding en de man over boord manoeuvre. Waarna we, om het helemaal af te maken, ook nog de spinnaker kunnen bijzetten. Kortom, een boot voor de beginnende en (ver)gevorderde zeilenthousiasteling en voor een goede basis voor een vervolg in bijvoorbeeld een kajuitzeiljacht of juist een lekker sportieve zwaardboot.Zomercursus

7 tot 18 jaar
Een week zeilles, maandag t/m vrijdag van 9.30 tot 16.30 uur én zaterdag van 9.30 tot 12.30 uur.
De kosten bedragen: € 430,-

Week 28: 8 t/m 13 juli
Week 29: 15 t/m 20 juli
Week 30: 22 t/m 27 juli
Week 31: 29 juli t/m 3 augustus
Week 32: 5 t/m 10 augustus
Week 33: 12 t/m 17 augustus
Week 34: 19 t/m 24 augustus
Week 35: 26 augustus t/m 31 augustus